Rock-Suomi osa 4. Amerikan ääni

Rock-Suomi osa 4. Amerikan ääni

24.11.2010 |  » ROKKIPEKKA  |  Avoimet soittolistat
GD Star Rating
loading...

Rock’n'roll nousi maihin Suomeen 1950-luvun puolivälissä, ja myyttinen Amerikka alkoi suodattua suomalaiseen nuorisokulttuuriin. 1960-luvulla afro-amerikkalainen musiikki iski toisen kerran, tällä kertaa muodikkaasti englantilaisten rhtyhm and blues -yhtyeiden sointiin kätkeytyneenä. Suomen musiikillinen maaperä on routainen, mutta 1970-luvun alussa villi rytmi löi itsensä lopulta läpi.

Rock’n'rollin mukana tuli Amerikan rikas juuriperinne kantreineen ja blueseineen. Jenkkikulttuurista ammensivat niin Hurriganesin ja Teddy & The Tigersin tapaiset massailmiöt kuin outo yksinäinen cowboy Tommie Mansfield. Amerikan perintö kuului J.Karjalaisen ja Tuomari Nurmion omaperäisissä lauluissa ja 1980-luvulla se sulatui Peer Güntin ja Melrosen aggressiiviseen perusrockiin.

Amerikka on ollut täällä ihailun ja vihan kohde, fantasiamaa, tyylin tyyssija ja ikuinen inspiraation lähde, joka tänä päivänä ruokkii rikasta retro-kulttuuria. Perifeerinen pohjoinen maa on kasvattanut liudan maailman luokan roots-muusikoita.

 


Katso myös:

  1. Rock-Suomi osa 3. Edistykselliset Rock-Suomen kolmannessa jaksossa jäljitetään suomalaisen progen ja...
  2. 80’s Hard Rock Hard rock & hair metal...
  3. Rock-Suomi osa 2. Suomirokkia Rock-Suomi-dokumenttisarjan toisessa osassa soi Suomirock, 1970-luvulla läpimurtonsa...
  4. Rock-Suomi osa 1. Kapina Kymmenosaisen Rock-Suomi-dokumenttisarjan avausjakso johdattaa suomalaisen rockin tee-se-itse-historiaan...
  5. Suomi 101 [PopRock] Suomipopin ja -rokin perusteet 101 biisillä 80-luvulta...


Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautuneena kommentoidaksesi